Wat is een blog en blog betekenis

Wat is een blog?

Wat een blog is en een stappenplan om te beginnen met bloggen

Als je vaak te horen krijgt dat je blogger moet worden en je als antwoord geeft:” uhm ja, maar wat is een blog?”, dan is dit artikel voor jou. Ik vertel je haast alles dat je als beginnende blogger over het bloggen moet weten en geef je onder andere antwoord op de vragen:

  • Wat is een blog?
  • Een blog beginnen, hoe doe je dat?; en
  • Hoe ziet een blog eruit?

Je leest over de verschillende blog typen die er bestaan, de blog berichten varianten en kan na het lezen van dit artikel ook bepalen tot welke groep bloggers je wilt behoren. Aan het einde van dit stuk tref je ook een zo begin je te bloggen stappenplan aan, waarmee je gelijk aan de slag kunt.

Oorsprong van de blog

Misschien kun je het je niet voorstellen, maar pas tegen het einde van de vorige eeuw werd het bijhouden van een internet dagboek een feit. Het wereld wijde netwerk van computers groeide toen namelijk in rap tempo uit van een belangrijke communicatie tool van het Amerikaanse ministerie van Defensie, tot een wirwar van websites dat gewone burgers samenstelden. Deze websites werden voor verschillende doeleinden ontworpen.

De ontwikkelingen binnen de ITC sector leidde in dezelfde periode tot het ontwikkelen van dynamische websites en content management systemen, wat het voor velen eenvoudiger maakte om anderen deelgenoot te laten zijn van hun interesses. Indien je dat doet in de vorm van een internet dagboek dat je regelmatig bijhoudt, ben je aan het bloggen, een term door Jorn Barger geïntroduceerde term. Het woord blog is namelijk afgeleid van het woord weblog wat het vastleggen (to log) op het internet (web) van dagelijkse activiteiten door Barger aanduidde. Daartoe schreef hij artikelen rond een bepaald thema, waarvan de nieuwste als eerste te lezen waren. Door de oprichting van het bedrijf Blogger werd bloggen populairder, totdat het uitgroeide tot een van de meest gebruikte manieren om je online te uiten.

Definitie

Het antwoord op de vraag wat is een blog, is dus dat het (oorspronkelijk) een online dagboek is, waarin je je kennis omtrent een bepaald thema, je belevenissen of een combinatie van beide met je doelgroep deelt. Je kunt dit als individu doen, in groepsverband of als onderdeel van je bedrijfsmarketing.

Een blog is een type website

Wanneer je op zoek bent naar het antwoord op de vraag wat is een blog, kom je er al gauw achter dat het net als een webwinkel, een type website is. Het is echter dynamischer dan een website, aangezien het de bedoeling is dat je op regelmatige basis nieuw materiaal aan je blog toevoegt om je volgers niet kwijt te raken. Hierdoor blijft je blog actueel in tegenstelling tot bijvoorbeeld een bedrijfswebsite waarvan je de hoofd webpagina’s slechts af en toe hoeft te vernieuwen.

Door de aard van een blog is het tevens goed mogelijk om dit type website als een onderdeel van je website op te nemen. Mocht je bijvoorbeeld een webwinkel bezitten, dan stelt een blog je in de gelegenheid om bepaalde items uit je shop extra te belichten of om op regelmatige basis handige tips over het gebruik van zo een artikel, met je klanten te delen.

Antwoord op de vraag wat is een blog en waar moet je rekening mee houden? (7 handvaten)

Nu je het antwoord kent op de vraag wat is een blog kun je je gaan afvragen hoe het eigenlijk werkt.
Dat is eigenlijk net zo eenvoudig als het bijhouden van een traditioneel dagboek. Aangezien het bij bloggen de bedoeling is dat anderen hetgeen je te vertellen hebt lezen en met elkaar delen, zijn er wel enkele punten waarmee je rekening zult moeten houden. Deze zijn:

1. Je doelgroep (voor wie blog je)

elke schrijver heeft een bepaalde doelgroep voor ogen. Dit geldt ook voor degenen die bloggen. Je streeft er naar je doelgroep te bereiken met alles dat je op je blog publiceert, zodat ze onder andere kunnen leren van hetgeen je te vertellen hebt. Indien ze je artikelen ook delen met hun eigen netwerk waardoor de kans dat je meer volgers krijgt groeit, zit je op het juiste pad om tot een van de toppers binnen de blog wereld te gaan behoren;

2. Het onderwerp of thema (waarover gaat je blog)

De meeste mensen hebben een aantal onderwerpen waar ze het vol passie over kunnen hebben. Een blog beginnen over een van deze onderwerpen is daarom een goed idee, vooral als je het thema van een unieke invalshoek benaderd. Een blog is een goed middel om een bepaald onderwerp uitvoerig te behandelen en daarmee aan te tonen dat je kennis van zaken hebt. Het is echter geen goed idee om twee of meerdere ver uit elkaar liggende onderwerpen in een blog te behandelen omdat het dan verwarring schept. Zo is het onlogisch om op een blog over make up trends het plotseling over de verzorging van je kat te hebben (mits je het nieuwste type eyeliner op je dier uitprobeert dan). Kortom voor je met je blog start is het goed om bij je zelf na te gaan welk onderwerp je het meest aanspreekt en of dat het onderwerp is waarover je steeds iets nieuwst te vertellen zal hebben;

3. Het doel (wat wil je bereiken met je blogs)

Net als bij het starten van een onderneming is er ook een reden waarom je wilt bloggen. Je kunt het doen met het doel:
• jezelf als een merk op de markt te presenteren,
• gewoon als hobby,
• om de verkoop van je producten of diensten te vergroten of
• om je kennis, Werk of belevenissen te delen met een groter publiek.

4. Het soort blog dat je wenst te hebben

Een blog starten zonder te weten welk type blog je wilt hebben zal er op den duur in resulteren dat je tussen de bomen het bos niet meer zult zien. Ook voor je volgers is het dan onduidelijk wat ze van je blog mogen verwachten.
Kies daarom al vroeg een blog soort uit zodat je keuze vanaf het begin duidelijk is voor je bezoekers. De categorieën zijn:
▪ een beschrijvende blog die beoogt informatie over een product of dienst te verschaffen, zonder dat de bezoeker tot iets gedwongen wordt. De toon is informeler en minder zakelijk dan op een wervende blog, wat het doorsturen van bezoekers via affiliate links makkelijker maakt.
▪ hobby blog voor het inspireren van anderen en ze er toe te bewegen ook aan een bepaalde hobby te gaan doen.
▪ wervende blog waarin je de focus legt op het vergroten van je klantenkring. Dit type blog is uitermate geschikt om je bedrijf of diensten te promoten. Het is het type blog waarin je je autoriteit op een bepaald gebied kunt tonen met het doel je concurrenten een streepje voor te zijn.
▪ je kunt ook een blog starten die gericht is op het geven van antwoorden die door je bezoekers worden gesteld. Je helpt ze met deze zogeheten forum blog, samen met andere volgers van je blog om oplossingen te vinden voor hun problemen die vallen binnen je thema. Heb je bijvoorbeeld een blog over het in elkaar sleutelen van oude auto’s dan streef je er naar jou blog voor andere liefhebbers van deze auto’s interessant te maken. Zitten ze met een vraag over het verwijderen van roest vlekken zonder dat de bekleding er aan gaat, dan kunnen ze het stellen op je blog en door jou en anderen geadviseerd worden.

5. De tijd dat je hebt om te bloggen

In tegen stelling tot een website is het belangrijk dat je steeds nieuwe content op je blog post. Indien je dat niet doet is de kans groot dat je blog op den duur niet meer door je vaste bezoekers en volgers wordt bezocht. Voor een hobby blog is dit minder desastreus als voor een blog die aan je bedrijfswebsite is gekoppeld.

6. De naam van je blog en het daaraan gerelateerde internet adres

Net als bij een website is het hebben van een pakkende domeinnaam voor je blog essentieel. Het helpt je om je te onderscheiden van andere soortgelijke blogs, je volgers vinden je gemakkelijk en ze kunnen tijdens gesprekken anderen zonder veel moeite de naam van je blog doorspelen. Hiervoor zul je wel wat geldt kwijt zijn aan een hosting provider. een blog beginnen is gratis als je het doet op een van de vele blog platformen, maar net als bij een website komt het hebben van een eigen domeinnaam, professioneler over. Hetzelfde geldt voor het maken van een emailadres die je alleen voor aan je blog gerelateerde emails, gebruikt;

7. Of jij alleen voor de content zal zorgdragen of dat het een gezamenlijke onderneming wordt

Forum achtige blogs en nieuwsblogs worden vaak door meerdere personen beheerd. Weten of je alleen of met anderen je blog zal beheren, stelt je in staat om op regelmatige basis je volgers van nieuwe artikelen te voorzien.

Wanneer deze punten duidelijk voor je zijn en je het antwoord op de vraag wat is een blog beter begrijpt, kun je zonder veel problemen een blog starten. Maar hoe ziet een blog eruit? Laten we de structuur van een dergelijke website in de volgende paragraaf even summier onder de loep nemen.

De opbouw van een blog

Net als een website hebben de meeste blogs een header, een of meerdere kolommen en een footer. Met behulp van een menu navigeert een bezoeker gemakkelijk naar je berichten terwijl de titels (en soms de eerste paar regels van) je laatst geplaatste berichten of artikelen ook gelijk zichtbaar zijn voor degenen die je blog bezoeken. Ook kun je ruimte reserveren voor comments van degenen die je postings lezen om zodoende de interactie met hen te vergroten. En natuurlijk maak je het delen van je artikelen ook eenvoudig door op een zichtbare plek op je blog de pictogrammen van de verschillende sociale netwerken, te plaatsen.
De layout en de look and feel van je blog kun je naar je eigen smaak aanpassen met behulp van plugins en andere handige applicaties van het platform waarmee je je blog bouwt.
Dit samenstellen van je blog doe je buiten het zicht van je bezoekers, via wat in WordPress je dashboard wordt genoemd. Het is ook aan deze achterzijde dat je je artikelen typt en gereed maakt voor publicatie op je blog.

De inhoud van een blog

Een blog schrijven lijkt minder uitdagend als je van te voren weet welk type blog berichten je zult posten. Je kunt kiezen uit:
– nieuwsberichten en wetenswaardigheden waarmee je reacties van je doelgroep uitlokt, discussies op gang brengt en je volgers aan je bindt;
– reisverslagen, een manier om: anderen te laten mee genieten van je trips, culturen te belichten en je bezoekers ook enthousiast te maken voor de bestemmingen;
– het delen van alle wetenswaardigheden over een bepaalde hobby;
– affiliate artikelen, waarin je bepaalde producten of diensten aanprijst, toont hoe ze gebruikt worden en commissie ontvangt van het bedrijf voor elke bezoeker die op de link in je tekst klikt;
– reality blog berichten waarbij je net als in een dagboek deelt wat je allemaal mee maakt; en
– fashion en mode berichten voor blogs waarin je de nieuwste trends belicht en daar betaling voor ontvangt.

Natuurlijk is het ook mogelijk om een combinatie van deze blog bericht typen te gebruiken voor een bepaald thema. Bijvoorbeeld door een artikel te schrijven over een bekende filmster en aan te geven dat ze de tas op de foto kocht bij XYZ en het meenam naar een plek, die je ook al eens bezocht hebt.

Je blog berichten kunnen uit tekst, foto’s en video opnamen bestaan die je al dan niet met elkaar combineert.

Zeven redenen waarom je een blogger zou kunnen worden

Een blog beginnen is dus eenvoudig als je de punten die ik in een vorige alinea beschreef, in acht neemt.
Maar waarom zou je er überhaupt voor kiezen om bijvoorbeeld een blog over geld of een ander onderwerp, te starten. Ik som hier onder de meest voor de hand liggende redenen voor je op:
1. Je weet heel veel over het onderwerp af en wenst de kennis die je hebt met anderen te delen.
2. Het beginnen van een blog helpt je om je kennis over hetgeen je interessant vindt te vergroten en vast te leggen.
3. Je wilt graag in contact komen met anderen die dezelfde liefde hebben voor het onderwerp waar je over schrijft.
4. Door te bloggen vergroot je de naamsbekendheid van je onderneming, je product of dienst en trek je daarmee klanten naar je toe;
5. Je hebt genoeg tijd om op regelmatige basis berichten voor je blog te posten;
6. Je wenst je te profileren als expert binnen je branche;
7. Je bent in staat om anderen met behulp van teksten, video’s en foto’s te beïnvloeden en aan je te “binden”. Dit omdat je niet voor je zelf schrijft maar dat doet met de behoeften van je lezer in gedachten. Zo zal je in je reisverslag ze bijvoorbeeld precies aangeven waar je je reis hebt geboekt en hoe je aan het adres van dat goedkope vijf sterren restaurant bent gekomen. Via Google maps stel je ze in staat om online na te gaan hoe ze de desbetreffende locatie het snelst kunnen bereiken.

Hoe maak ik een blog, een stappenplan

Je zit nu wellicht niet meer met de vraag wat is een blog en wilt nu zelf ermee aan de slag. Dat kan. In deze alinea geef ik je een stappenplan waarmee je met Blogger, WordPress, Weebly of Wix kunt beginnen te bloggen.
1. Brainstorm met je zelf: pak daartoe pennen in tenminste twee verschillende kleuren en een vel papier. Schrijf dan alle onderwerpen op waarover je een blog kunt beginnen omdat je veel van het onderwerp afweet, het je interesseert, het je zal helpen om je onderneming onder de aandacht van je doelgroep te brengen of omdat je ook meer wenst te weten over dit thema;
2. Schrijf de onderwerpen in afzonderlijke kolommen en bedenk hierna vijf tot tien sub-onderwerpen die aan elk thema kunt koppelen. Je zult al gauw merken welke van de thema’s je het meest aanspreekt;
3. Nu je weet waarover je blog zal gaan, is het tijd om tenminste vijftien voorlopige titels voor je allereerste blog berichten te bedenken. Maak voor elk alvast een basis raamwerk van de opbouw, bepaal de kernwoorden van je blog, zoek naar geschikte foto’s en video’s, zodat je je op den duur gelijk op het schrijven van deze artikelen en het zoeken naar informatie kunt storten;
4. Stel je doelgroep en doel vast;
5. Bepaal het soort blog dat je wilt hebben en ook wat voor blogger je wenst te zijn. Dit kun je doen door blogs van anderen uit je interesse gebied te lezen en te onderzoeken op deze punten;
6. Maak een account aan bij Wix, Blogger, Weebly of WordPress en volg de stappen uit de instructies. Je kunt het ook meteen professioneel aanpakken door webruimte te kopen bij een hosting provider en je domeinnaam bij hen te registreren. In de meeste gevallen kun je dan via de control panel van je website, WordPress installeren en je website naar je eigen inzichten ontwerpen;
7. Schrijf je artikelen en publiceer ze. Dit lijkt eenvoudiger gezegd dan gedaan als je volgende vraag: Hoe schrijf je een blog is. Het antwoord is dat je gewoon er mee moet beginnen om te merken dat je een eigen unieke schrijfstijl aan het ontwikkelen bent die anderen aanspreekt. Deel je artikelen daarom gerust met je netwerk en via verschillende sociale media kanalen;
8. Zorg voor voldoende interactie tussen jou en je volgers en dat je ze altijd weer weet te verrassen met nieuw materiaal.

Als je dus gevraagd wordt wat is een blog, dan kun je zeggen dat het oorspronkelijk een online dagboek is, maar door de jaren heen een lucratieve manier geworden is voor velen om met hun kennis een inkomen te generen. Vraagt men je wat is een blog niet, dan kun je antwoorden dat het geen website is die je pas na maanden van nieuwe pagina’s voorziet.

Ik wens je veel plezier toe met het bloggen.

2 reacties op “Wat is een blog?”

  1. Pingback: Manieren om passief inkomen te genereren - Geld groeit online

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.