investeren in goud

Wat moet je weten over beleggen in goud?

In dit artikel behandelen we alles wat je moet weten over beleggen in goud. Lees snel verder.

Goud wordt vaak aangewend als zekerheid voor een financiële toekomst. Dit is vooral verstandig om te doen in tijden van economische onzekerheid of wanneer de beurs- of aandelenkoersen omlaag gaan. In dit artikel gaan we dieper in op alles wat je moet weten over beleggen in goud. Wat zijn de voordelen met betrekking toch beleggen in goud? Zijn er ook nadelen m.b.t beleggen in goud? Hoeveel goud is er in de wereld? Hoe stabiel is de prijs van goud? Verwachten mensen een daling of een stijging in de komende decennia? Dit soort vragen en meer worden beantwoord in dit artikel over beleggen in goud.

Voordelen van beleggen in goud?

Bij beleggen in goud wil je waarschijnlijk meer weten, zoals wat het verschil is tussen goud en zilver. Je wilt misschien ook weten of het aantrekkelijk is om te beleggen in goud, of dat je beter kunt beleggen in aandelen, munten of een eigen bedrijf. Wij zullen hieronder de voordelen van het beleggen in goud met je delen zodat je een meer gedegen beslissing kunt maken.

Onze voordelen voor het beleggen in goud:

 1. Gemakkelijk in staat zijn om een lening voor goud te verkrijgen.
 2. Beveiligde investeringen in vergelijking m Wat kun je van goud verwachten bij een terugval van de economie? Het is mogelijk dat het vermogen van goud zelfs toeneemt. Wanneer de economie weer gaat groeien, kan het relatief beter belegd resultaat van andere investeringen ook meeslepen. et andere activa
 3. Vergt doorgaans niet veel onderhoud.
 4. Stabiliteit in de prijzen is een ander voordeel.
 5. De beste aanvulling op de beurs en vastgoedinvesteringen is de aandelenmarkt.
 6. Een goede manier om geld te sparen voor de toekomst.
 7. De grote vraag naar goud is de afgelopen jaren een constant kenmerk geweest en het beschikbare aanbod fluctueerde niet erg.
 8. Het verslechtert niet met de tijd.
 9. Gemakkelijk beschikbaar voor aankoop en heel gemakkelijk om een goede plek te vinden om door te verkopen.
 10. Het kan gemakkelijk worden doorgegeven aan toekomstige generaties.
 11. Inflatie wordt er traditioneel door vermeden.

Wat zijn de nadelen van het beleggen in goud?

Wat moet je weten over beleggen in goud? De meest bekende vorm van beleggen is het aankopen van aandelen. Maar wat zijn de nadelen van het beleggen in goud? Deze alinea gaat hierover.

Onze nadelen voor het beleggen in goud:

 1. De waarde van goud wordt berekend door de perceptie van vraag en aanbod. Dit speculatieve karakter kan een nadeel zijn voor beleggers. De prijs van goud zou immers dalen als iedereen in de wereld zou besluiten dat het moest dalen.
 2. Omdat goud door de geschiedenis heen een sleutelrol heeft gespeeld, hebt u aanzienlijk kapitaal nodig om in het edelmetaal te investeren. Houd er natuurlijk rekening mee dat u nog steeds een aanzienlijk bedrag op andere activa moet inleggen als u een aanzienlijk rendement wilt. Met dit in gedachten is er geen groot verschil tussen goud en aandelen, obligaties en beleggingsfondsen.
 3. Een andere uitdaging die goudbeleggers kunnen hebben, is het vinden van een plek om hun edelmetalen op te slaan. Goudstaven en munten zijn niet alleen dingen die je misschien thuis in je dressoir of matras wilt bewaren; je moet er ook voor zorgen dat ze worden beschermd.

Hoeveel goud is er in de wereld?

Goud heeft al lange tijd een hoge status in de wereld. Het zou zelfs het meest waardevolle metaal ter wereld zijn, naast platina. Dit is voor een belangrijk deel te wijten aan het feit dat goud goedkoop is om te produceren en niet zo snel opraakt.

Er is tot op heden ongeveer 244.000 ton goud ontdekt (187.000 ton historisch geproduceerd plus de huidige ondergrondse reserves van ongeveer 57.000 ton). Het grootste deel van dat bedrag komt uit slechts drie landen: China, Australië en Zuid-Afrika. De VS stonden in 2016 op de vierde plaats in de goudproductie.

Al het goud tot nu toe zou in een kubus van 28 meter breed aan elke kant passen.

Verreweg het meeste van het goud dat tegenwoordig beschikbaar is, wordt gebruikt door modeontwerpers, maar goud is ook een belangrijk industrieel metaal dat een prominente rol speelt in de geneeskunde, computers, communicatieapparatuur, ruimtevaartuigen, vliegtuigmotoren en de rest van de auto-industrie.

Manieren van beleggen in goud

Het beleggen in goud is een investering die iedereen kan doen. Met de economische situatie is het belangrijker dan ooit om goed geïnformeerd te zijn over de mogelijkheden van beleggen in goud.

Natuurlijk kun je in een groot bankwezen investeren, maar ook in tijden van crisis als de kredietcrisis en nu de huurstijgingen in de financiële sector zijn, kunnen mensen zich gaan beheren, beleggen in hun eigen geld en hun eigen risico. Dit is weliswaar een grote mogelijkheid, maar ook een risico.

Jaarlijks wordt ongeveer een derde van het goud in beleggingen geïnvesteerd. De centrale banken kopen ongeveer een tiende goud en leggen dat in kluizen. China en India zijn de belangrijkste consumenten van goud.

Hoe kunt u beleggen in goud? Een manier om dit te doen is door gouden sieraden of gouden munten te kopen bij een dealer. Dit is hoe je echt fysiek goud krijgt.

U kunt ook aandelen van goudmijnbedrijven kopen via een makelaar. Het op deze manier aanhouden van aandelen heeft verschillende voordelen. U hoeft zich geen zorgen te maken over de goudprijs en u krijgt dividend. Bovendien kunt u zelfs profiteren als de goudprijs daalt.

Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als het bedrijf operationele verbeteringen doorvoert die de omzet verhogen. Dit kan worden aangepast om in de tegenovergestelde richting te werken: de aandelen van de mijnbouwbedrijven kunnen minder waard zijn dan voorheen, terwijl de goudwaarde stijgt.

Hoeveel van je aandelen portfolio dien je te beleggen in goud?

Veel beleggers beleggen in goud. Dat is zeker geen slecht idee, want goud is een goede manier om je vermogen te beschermen. Echter, welke goud productie moet je kopen? Dit is iets wat veel mensen zich afvragen en wat wij hieronder zullen beantwoorden.

Het opslaan van goud in uw beleggingsportefeuille kan u een zekere mate van stabiliteit bieden wanneer de markt in een crisis verkeert. Goud is daar een goed voorbeeld van. Als de beurs daalt en de aandelen kelderen, zoeken veel mensen een ‘ontsnapping’ en beleggen zo vaak in onder meer goud.

De vraag naar goud verhoogt de prijsstijgingen en compenseert gedeeltelijk het verlies aan aandelenwaarde op uw portefeuille.

Professionele beleggers, zoals vermogensbeheerders, beleggen relatief kleine delen van hun totale portefeuille in goud (meestal tussen de 5% en 10%) om een diverse portefeuille te verzekeren. Een buitensporige interesse in goud verhoogt het beleggingsrisico.

Het is van cruciaal belang om uw beleggingsportefeuille te diversifiëren, en handelen in goud is een uitstekende manier om dit te doen wanneer het doorgaans in waarde stijgt tijdens inzinkingen van de markt.

Hoe stabiel is de prijs van goud door de jaren (eeuwen) heen geweest?

In tegenstelling tot wat velen denken, is het beleggen in goud een vrij risicovolle aangelegenheid. Goud is geen perfecte financiële belegging zoals effecten en obligaties, omdat de marktwaarde erg dynamisch is.

Zoals bij elke andere investering, is het noodzakelijk om rekening te houden met het tijdsbestek van beleggen en om de markttrends te onderzoeken om precies te ontdekken hoe markten naar verwachting zullen presteren.

Stukje historie: Om een historisch perspectief te krijgen op de goudprijzen, werd tussen januari 1934, met de introductie van de Gold Reserve Act, en augustus 1971, toen president Richard Nixon het goudaankoopvenster in de Verenigde Staten sloot, de goudprijs feitelijk vastgesteld op $ 35 een ons. (B) (B)

Roosevelt had de Gold Reserve Act van 1933 ondertekend, waardoor het voor huiseigenaren moeilijk, zo niet onmogelijk werd om goud, munten en bankbiljetten vast te houden. Uitgaande van de vastgestelde goudprijs van $ 35 en de werkzaamheid van $ 1.650 per ounce vanaf april 2020, zal een prijsstijging van 4.500% voor goud worden afgeleid.

Van februari 1971 tot 2020 had de DJIA een ROI van 3,221%. Eind 2020 had de goudprijs zijn eerdere record van bijna $2.000 per ounce overtroffen. (B)

Dichterbij het heden: Rekening houdend met de langetermijnprestaties van goud als financiële investering, hangt het echt af van het type tijdsbestek dat wordt geanalyseerd. In een scenario waarin aandelen het bijvoorbeeld beter hebben gedaan dan goud en obligaties gedurende de hele periode van 30 jaar ongeveer hetzelfde zijn geweest, over een periode van 15 jaar, heeft goud het beste gepresteerd in vergelijking met aandelen en obligaties. (B) (B)

Van 1990 tot 2020 steeg de goudprijs met ongeveer 360%. Rond dezelfde tijd won de Dow Jones Industrial Average (DJIA) 991%. (B)

Van 2005 tot 2020 is de goudprijs met 330% gestegen, wat overeenkomt met de jaarlijkse stijging van 1986 tot 2004. Over het geheel genomen steeg het Dow Jones-gemiddeldeX, exclusief dividenden, met 153% over dezelfde weergegeven periode. (B)

Natuurlijk presteren aandelen op de lange termijn ongeveer 3 tot 1 beter dan goud. Aan de andere kant presteert goud op korte termijn beter. Enkele decennia terug hebben aandelen de overhand gehad.

Wat het obligatierendement betreft, is het gemiddelde jaarlijkse rendement op bedrijfsobligaties dat teruggaat tot de jaren 1930 tot 2020 5%.

In de afgelopen 30 jaar hebben bedrijfsobligaties ongeveer 330% opgebracht, iets lager dan de obligatierente en iets minder dan goud. Over een periode van 15 jaar waren de obligatierendementen lager dan die van aandelen en goud.

Wat is het toekomst perspectief voor de markprijs van goud?

Er zijn veel verschillende manieren om in goud te beleggen. Het is een wereldwijde traditie dat mensen hun spaargeld of andere geld wegzetten op lange termijn, en het risico dat de waarde van het goud minder wordt dan de waarde die ze ervoor betaalden, proberen te verminderen.

Laten we echter voorop stellen dat niemand de markt kan voorspellen en dat het altijd gissen is, daarom is het als belegger belangrijk om je vermogen te verspreiden en zekerheid in te bouwen in je beleggersportfolio.

De waarde van goud begon een langdurige opwaartse trend sinds ongeveer april 2020 na het einde van de Covid-19-lockdown. De prijs steeg van ongeveer $ 36 per gram naar $ 45 per gram. Op zich zijn dit dus geen misselijke vooruitzichten.

Als de economische onzekerheid aanhoudt, kan dit worden veroorzaakt door de waarschijnlijkheid dat het bruto nationaal product binnenkort weer zal dalen. Het is mogelijk dat goud in 2022 nieuwe hoogtepunten kan bereiken.

Is het dus een goed moment om in goud te investeren?

Beleggen in goud is een goed alternatief voor bepaalde investeringen als ze op den duur niet meer tot de mogelijkheden behoren. Er zijn echter bepaalde risico’s verbonden aan het beleggen in goud die we hiervoor hebben besproken. Daarnaast kan ook het moment van beleggen veel invloed hebben op het succes ervan. Het juiste moment is echter moeilijk te bepalen en beleggen is meestal het meest succesvol op de lange termijn.

Om toch iets over deze vraag te zeggen, willen we graag het volgende melden: een goede portefeuille bevat vaak goud als onderdeel. Goud heeft een behoorlijk serieus liquiditeitsaanbod en voor beleggers is het doorgaans gedurende tientallen jaren gestaag gestegen.

30 jaar geleden was een miljoen dollar aan goud vandaag de dag meer dan $ 5.000 waard. Dit betekent dat als u 30 jaar geleden in goud had geïnvesteerd, u meer dan $ 10 miljoen dollar meer op de bank zou hebben gehad.

Als we echter kennis hebben van de financiële wereldmarkten, is het zo dat niet alle prestaties uit het verleden direct wijzen op toekomstige prestatieresultaten, en een gewaardeerd hulpmiddel, dat voorheen goed presteerde, kan worden gekozen boven een hulpmiddel dat zo zwak heeft gefunctioneerd dat het geen aandacht verdient.

Echter lijkt goed een goed middel om te voegen aan uw beleggingsportfolio om met spreiding zekerheid in te bouwen.

De invloed van het coronavirus op de goud prijs

Het coronavirus dat inmiddels bekend is onder de naam MERS heeft het marktbeeld van goud veranderd. De prijzen die op de beurs vandaag de dag worden gezien zijn namelijk hoger dan wat ze in maanden waren. De prijs van goud tijdens het hoogtepunt van de pandemie heeft het nut ervan als afdekking voor de S&P 500 geaccentueerd.

Goud heeft een ongekende groei doorgemaakt tijdens de malaise van de aandelenmarkt, terwijl voorspellingen over verdere stijgingen nog steeds worden gedaan. Dit is hoogstwaarschijnlijk het gevolg van het feit dat beleggers hun vermogen herallocatie naar goud, omdat het bekend staat als een ‘veilige haven’ en een afdekking van aandelenmarkten en financiële onzekerheid.

Welke beleggingsfondsen zijn er om te beleggen in goud?

Welke beleggingsfondsen zijn er om te beleggen in goud? Mensen die het geld willen beleggen, maar liever niet in papiergeld of aandelen willen investeren, kunnen ook hun geld opnieuw beleggen in goud. Wij nemen in deze alinea een aantal opties met je door.

Een ander alternatief is het verwerven van een goudfonds met behulp van een ETF. Dit is een passief beheerde aankoop die op de beurs wordt verhandeld. Deze tracker registreert de veranderingen in de goudprijs.

U koopt dan niet een stukje fysiek goud, maar u koopt een zogeheten derivaat die zijn waarde ontleent aan de waarde van goud (de goudfuture, ook wel de spotprijs genoemd). ETF’s zijn meer weggelegd voor de doorgewinterde belegger.

Er zijn ook fondsen geïnvesteerd in bedrijven die zich bezighouden met goudactiviteiten.

1 reactie op “Wat moet je weten over beleggen in goud?”

 1. Pingback: Manieren om passief inkomen te genereren - Geld groeit online

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.